Středa, 26 ledna, 2022

PR čĺánky

- Komerční sdělení -spot_img

Uprostřed jehličnatého lesa stojí Villa S. Má nenápadnou formu a udržitelný koncept

Starší dům ze 60. let v zalesněné oblasti holandského města Haag už majitelům nevyhovoval. RAU architekti na jeho půdorysu navrhli vilu, která respektuje touhu domácích po maximálním soukromí a propojení s přírodou, a zároveň je energeticky soběstačná.

Pro život v zalesněné oblasti potřebujete dům, který je v harmonii s přírodou. Původní budova měla fasádu z různorodých materiálů, což působilo rušivě. Také orientace na sice sluneční, ale poloveřejnou jižní stranu majitelům nevyhovovala. Jediné, co muselo zůstat původní, byl půdorys ve tvaru T. Určil jej územní plán.

Důraz na les a na soukromí

Kompaktní formu Vily S doplňují okna a balkony různých tvarů a velikostí. Jejich rozmístění reflektuje vnitřní uspořádání prostor tak, aby poskytovaly zážitek ze světla a výhledů. Dům architekti orientovali na sever, směrem do soukromé zahrady a jehličnatého lesa. „Máte pocit, jako by byl les součástí zahrady,“ doplňují architekti z RAU Architects.

Vila Fifty-Fifty: místo, kde je dům a zahrada v rovnováze
Fasádu vily obložili páleným modřínovým dřevem upraveným pomocí tradiční japonské techniky konzervace dřeva. Shou Sugi Ban. Díky nevšední kombinaci tvaru a obkladu je dům sice výrazný, ale nepůsobí rušivě a přirozeně splyne s okolím.

Přízemí je pro mírný svahovitý terén zčásti zapuštěno do země. Nachází se zde kancelář, pokoj pro hosty, zahradní místnost se zasklenou stěnou a sauna. Od ní vede stezka přímo k bazénu. Interiérové ​​otevřené schodiště podél fasády poskytuje přímé spojení s obývacím pokojem na patře.

První patro je místem, kde se setká celá rodina. Stěny a podlahy domu jsou ve světlých tónech. Doplňuje je designový nábytek a umělecká díla na stěnách. Schody vedou do různých výškových úrovní a částí bytu.

Průhledná fasáda v kuchyni a v obývacím pokoji zajistí přísun přirozeného světla a velkolepý výhled na okolí. Poslední místnost na patře domácí využívají jako hernu a odpočinkový pokoj.

Ložnice se nacházejí ve druhém patře vily. Koncové části chodeb u velkých oken jsou ideálním místem k odpočinku, čtení knih či pozorování přírody. V rodičovské ložnici slouží částečná stěna k ukotvení postele, koberec či světelné závěsy místnost zútulňují.

Další články autor

Comments

spot_img

Nejnovější články